Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2022

ENΩΣΗ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ 11 ΚΑΙ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Periptera Παρασκευή, 02/09/2022
132 0

Συνάδελφοι,

Σε μία εποχή που ο κλάδος μας περνάει, ίσως, την πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας του, μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο, η παρουσία σας και η συμμετοχή σας στα κοινά του κλάδου είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία.

Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά την οικονομική καταστροφή που υπέστη η οικονομία και η χώρα τη δεκαετία του 2010. Είναι φυσικό, οι επιπτώσεις να μην είναι ίδιες για όλους τους κλάδους και όλους τους ανθρώπους. Για τον κλάδο μας, πάντως, ήταν ό,τι χειρότερο! Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, μετά τις θύελλες και τις καταστροφές που αυτές προκαλούν, την πληρώνουν τα φτωχοκάλυβα και όχι τα μέγαρα. Χάθηκαν τα μισά περίπτερα και μαζί τους χιλιάδες συνάδελφοι μαζί με τις οικογένειες τους βρέθηκαν «επί ξύλου κρεμάμενοι».

Το Σωματείο έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε μέσα σ’ αυτές τις ακραίες, πρωτοφανείς συνθήκες. Κλάδοι και οι φορείς τους με πολύ μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή από εμάς, δεν κατάφεραν να προστατέψουν τα συμφέροντα τους. Δυστυχώς, σε ένα τέτοιο κλίμα δεν έλλειψε και στο δικό μας χώρο η ανθρωποφαγία και ο κανιβαλισμός.

Και πάνω που όσοι απομείναμε πήγαμε να πάρουμε μία ανάσα, έπεσε στα κεφαλιά μας η νέα «πληγή του Φαραώ», αυτή της πανδημίας και εσχάτως της ενεργειακής κρίσης, προδιαγράφοντας έτσι ένα εντελώς αβέβαιο και ζοφερό μέλλον. Το Σωματείο και η διοίκηση του μέσα στο γενικό πανικό που προκάλεσε η πανδημία, όπως καλά γνωρίζετε, έδωσε πολύ μεγάλο αγώνα σε όλα τα επίπεδα να στηριχθεί ένα σοβαρό κομμάτι του κλάδου, περίπου το 30% που βρέθηκε ξαφνικά στο χείλος της καταστροφής. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Τη σωτήρια ένταξη του κλάδου, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στις 2 Απρίλιου 2020, στις πληττόμενες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε όλα τα οφέλη που είχαν και όλοι οι υπόλοιποι πληττόμενοι κλάδοι. Επιστρεπτέες προκαταβολές, αναστολή εργασίας και κάλυψη του κράτους για τους εργαζόμενους μας, μείωση ενοικίου κατά 40%, αναστολή πληρωμής ρυθμισμένων οφειλών, στήριξη σε όσους είχαν την ιδιότητα του δανειολήπτη και άλλα μικρότερης σημασίας και αξίας, άκρως σημαντικά όμως σε κάθε περίπτωση.
  • Να μην ξεχάσουμε και για την πρώτη φορά στην ιστορία ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πιο συγκεκριμένα του ΕΣΠΑ, ένταξη του κλάδου στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Εξαιρούμασταν πάντα λόγω του γεγονότος ότι πουλάγαμε καπνικά. Αυτό το πέτυχε με τη δυναμική παρέμβαση του το Σωματείο στον Περιφερειάρχη, ο οποίος αναγκάστηκε να το κάνει έστω και εκ των υστέρων, δίνοντας συνεχείς παρατάσεις στην έναρξη του προγράμματος για εμάς και για κάποιους λίγους ακόμη κλάδους. Τα χρήματα ήταν πολλά. Οσοι περιπτεράδες εντάχθηκαν πήραν από 40.000 ευρώ ο καθένας και μάλιστα μη επιστρεπτέα. Δυστυχώς, όμως, πολλοί απ’ αυτούς που υπέστησαν μεγάλη ζημιά, δεν μπήκαν στο πρόγραμμα, είτε γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, είτε από λάθη των λογιστών ή των ειδικών συμβούλων, είτε γιατί δεν ανοίγουν το περιοδικό να ενημερωθούν έγκαιρα, ακόμη και γιατί κάποιοι δεν καταδέχονται να μας δώσουν το κινητό τους τηλέφωνο, να τους στείλουμε ενημερωτικό SMS.
  • Να προσθέσουμε και τις παρεμβάσεις μας σε Δήμους για απαλλαγή από τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου. Μιας και αναφερόμαστε σε Δήμους να πούμε για τις εξαιρετικά μεγάλες και σημαντικές αυξήσεις σε παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου που πετύχαμε τα τελευταία, τουλάχιστον, 10 χρόνια. Σε αρκετές ακόμη περιπτώσεις μετά από σκληρές αποφάσεις και ενέργειες Δήμων της Αττικής, ενεργήσαμε πυροσβεστικά, αποτρέποντας τα χειρότερα. Σωτήριες αποδείχθηκαν για κάποιους συναδέλφους των οποίων τα περίπτερα τους βγήκαν από τους Δήμους σε διαγωνισμό, οι ενέργειες του Σωματείου, ώστε να διατηρήσουν τα σημεία τους και να μην βρεθούν άνεργοι και μάλιστα κάποιοι που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.
  • Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για τη δημόσια παρουσία των εκπροσώπων του Σωματείου και άρα του κλάδου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κυρίως κατά την περίοδο της πανδημίας. Κατά τη γνώμη μας, αυτό βοήθησε πολύ στην ανάδειξη των προβλημάτων μας με σωστό – αποτελεσματικό τρόπο. Χαρακτηριστικά αναφερόμαστε στις δύσκολες εκείνες μέρες του Σεπτεμβρίου του 2020 όταν υποχρεωτικά οι κυβερνώντας μας έκλειναν στις 12 το βράδυ, για να μην λέει, μαζεύονται οι νέοι, κυρίως, άνθρωποι, μετά τα μεσάνυχτα σε δημόσιους χώρους, αγοράζουν αλκοόλ από τα περίπτερα, συνωστίζονται και έτσι συμβάλλουν στη διάδοση της πανδημίας. Υπήρξε πρωτοφανής και πρωτόγνωρη για οποιονδήποτε κλάδο και όχι μόνο για τα περίπτερα, η δημοσιότητα που πήρε το θέμα με το δυναμικό τρόπο που το αναδείξαμε, φτάνοντας στο σημείο να παίζει για αρκετές ημέρες στα πρώτα θέματα στις ειδησεογραφικές ζώνες και τις ενημερωτικές εκπομπές. Μαζί με άλλες συντονισμένες κινήσεις που κάναμε εξαναγκάστηκε, στην ουσία, η Κυβέρνηση να πάρει σχετικά γρήγορα πίσω το αδιανόητο και άδικο αυτό μέτρο εις βάρος μας.
  • Τον τελευταίο καιρό όπως, επίσης καλά, γνωρίζετε προέκυψε το θέμα με τις διαφημίσεις των καπνικών στα περίπτερα. Κινηθήκαμε προς διάφορες κατευθύνσεις ώστε να σταματήσει έστω και προσωρινά, το κυνηγητό και τα εξουθενωτικά πρόστιμα και το πετύχαμε! Βέβαια, είναι δύσκολο θέμα και ακόμη δυσκολότερη η επίλυση του.
  • Εξαιρετικά σημαντική πρέπει να θεωρηθεί η συμμετοχή πέντε συναδέλφων – μελών του σωματείου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με την επιμέλεια και τον συντονισμό του Σωματείου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά, δίνοντας στον κλάδο τη δυνατότητα να αποκτήσει κρίσιμους συμμάχους στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε σε όλα τα μέτωπα. Συνολικά, οι διοικήσεις των δύο φορέων με προεξέχοντες τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α., Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και τον Πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Γιώργο Καββαθά, συνεισέφεραν και συνεισφέρουν τα μέγιστα.

Συνεχώς παρουσιάζονται προβλήματα όπως τα ζούμε όλοι στο πετσί μας. Χρειάζεται εγρήγορση, συνεχής προσπάθεια και ενασχόληση, χρόνος που δυστυχώς δεν υπάρχει. Oλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά του κλάδου, είμαστε κάποιοι από εσάς. Πολύ σκληρά εργαζόμενοι, με οικογένειες, με πολλές υποχρεώσεις, με ελάχιστο χρόνο όπως όλοι! Ασχολούμαστε από μεράκι, από αίσθημα ευθύνης και προσφοράς, από τη συνειδητοποίηση του γεγονότος πως αν δεν υπάρχει ένα αξιόλογο Σωματείο να διεκδικήσει κάποια πράγματα, τότε είμαστε χαμένοι από χέρι! Είναι πολύ απλό! Κανένας από μόνος του δεν μπορεί να κάνει, σχεδόν, τίποτα! Μέσα από το γενικό καλό, όταν αυτό προκύψει, θα ωφεληθούμε όλοι! Καλή η καλοπροαίρετη, καλόπιστη και δημιουργική κριτική, αλλά ακόμη καλύτερη η συμμετοχή και δράση, η στήριξη που χρειάζονται όσοι αναλαμβάνουν κάθε φορά αυτή τη βαριά ευθύνη. Το Σωματείο δεν είναι ιδιοκτησία κανενός! Ανήκει στον κάθε συνάδελφο! Υπάρχουν όμως και υποχρεώσεις όλων μας ανεξαιρέτως και μέσα σε αυτές και οι ελάχιστες. Αναφερόμαστε στη συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις, στις εκλογές κάθε τρία χρόνια, καθώς τότε γίνεται η καταμέτρηση για το πόσοι συμμετέχουμε, για το πόσοι είμαστε πραγματικά μέλη και όποτε τέλος πάντων καλούμαστε να δράσουμε συλλογικά σαν κλάδος. Τώρα είναι η ώρα να πράξει ο καθένας το καθήκον του! Και επιτέλους μήπως ήρθε η ώρα να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί; Μην αμελήσετε να επιτελέσετε αυτό το ελάχιστο χρέος σας ως επαγγελματίες.

Μέσα στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε και με βάση τα χειροπιαστά αποτελέσματα που υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν, ελπίζουμε αυτή τη φορά να σας έχουμε δίπλα μας! Οσοι θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε και εκλεγούμε, σας δίνουμε μία και μοναδική υπόσχεση: Ότι θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο!

Σας καλούμε και σας περιμένουμε κοντά μας στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου και πιστεύουμε ότι όλοι μας, άσχετα με το ποιοι θα εκλεγούν, την επόμενη μέρα θα χαιρόμαστε και θα καμαρώνουμε ότι τελικά αυτή τη φορά μαζευτήκαμε πολλοί, ότι κάτι αλλάζει, προσδοκώντας σε μία καλύτερη συνέχεια!

                                                Συναδελφικά

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Διοίκηση της Ένωσης προσκαλεί όλα τα τακτικά και ταμειακά εντάξει μέλη να λάβουν μέρος στις εργασίες της Αρχαιρεσιακής Γενικής Συνέλευσης, που θα γίνει στις 11.9.2022, ημέρα Κυριακή και ώρα 10:00 π.μ. έως 19:00 μ.μ., καθώς και τη Δευτέρα 12.9.2022, από ώρα 10:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ., στα γραφεία της επί της οδού Όθωνος αρ. 10 – Αθήνα, κατά την οποία θα ληφθούν αποφάσεις στα παρακάτω θέματα, που είναι θέματα της Ημερήσιας Διάταξης:

1. Εκλογή 3μελούς Εφορευτικής Επιτροπής.

2. Εκλογή 9μελούς Διοικητικού Συμβουλίου και εκλογή τριών (3) μελών για την Ελεγκτική Επιτροπή.

3. Εκλογή Αντιπροσώπων για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και Αναπηρικών Κυλικείων, ως κύρια ομοσπονδία.

4. Εκλογή Αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αθηνών, ως δευτερεύουσα ομοσπονδία.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο τα τακτικά και ταμειακά τακτοποιημένα μέλη. Η ταμειακή τακτοποίηση μπορεί να γίνεται και κατά την ημέρα διεξαγωγής των αρχαιρεσιών. Υποψηφιότητες για την εκλογή μελών Εφορευτικής Επιτροπής μπορούν να υποβληθούν μέχρι την έναρξη της ψηφοφορίας της, ως ανωτέρω. Υποψηφιότητες για το Διοικητικό Συμβούλιο, και την Ελεγκτική Επιτροπή μπορούν να υποβληθούν μόλις εκλεγεί η Εφορευτική Επιτροπή. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τόσο συνδυασμοί όσο και μεμονωμένοι υποψήφιοι. Απαραίτητη είναι η αστυνομική ταυτότητα ή οποιοδήποτε άλλο προσδιοριστικό έγγραφο ταυτοποίησης. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή με εξουσιοδότηση.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Τελευταίο Τεύχος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Banner - 1
Banner - 2

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ