Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Χρέη στους Δήμους: Επεκτείνεται η ρύθμιση - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Periptera Κυριακή, 20/06/2021
1329 0

Η ρύθμιση, που είναι βασισμένη στη λογική των δόσεων, αναμένεται αφενός να ενισχύσει τη ρευστότητα των δημοτικών ταμείων και αφετέρου να ανακουφίσει χιλιάδες συναδέλφους που έχουν χρέη προς τους δήμους, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να διαγράψουν έως και το σύνολο των προστίμων και των προσαυξήσεων που έχουν διογκώσει τις οφειλές τους, αλλά και να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έως 100 δόσεις, με την ανάλογη βέβαια επιβάρυνση.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας και ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης του ΥΠΕΣ, Μιχάλης Σταυριανουδάκης αποδείχθηκαν απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις που είχαν παράσχει για το εν λόγω θέμα σε συνάντηση που είχαν την 1η Ιουνίου 2021 με τους Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρο του Ε.Ε.Α., Γιώργο Καββαθά, μέλος της Δ.Ε. του Ε.Ε.Α. και Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Θοδωρή Μάλλιο, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτερούχων και Στάθη Σταματελόπουλο, Νομικό Συνεργάτη του Ε.Ε.Α.

 

συναντηση

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών» (NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4807 - ΦΕΚ Α 96/11.6.2021) κατατέθηκε τροπολογία, με την οποία, ικανοποιούνται πολλά από τα αιτήματα που θέσαμε, ανάμεσά τους η επέκταση της ρύθμισης των χρεών προς τους Ο.Τ.Α.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, πρέπει να έχουν υπόψη τους συγκεκριμένες πτυχές της διάταξης, τις οποίες «αποκωδικοποιεί» ο «Περιπτερούχος» με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων.

Ποιες οφειλές αφορά η ρύθμιση;

Σύμφωνα με το Άρθρο 35 του νόμου 4807/2021, η ρύθμιση αφορά όλες τις οφειλές προς τους δήμους που έχουν βεβαιωθεί ή πρόκειται να βεβαιωθούν από 15.2.2020 μέχρι 30.6.2021. Επίσης αφορά οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από 15.2.2020 έως τις 11.6.2021, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών ρυθμίσεων. (Θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος νόμος (άρθρο 165 νόμου 4764/2020) αφορούσε οφειλές που είχαν βεβαιωθεί μέχρι την 28.2.2021).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προστρέξετε στο Δήμο μέχρι τις 30 Ιουνίου και να ζητήσετε να βεβαιωθούν τα χρέη σας, ειδάλλως δεν μπορείτε να τα εντάξετε στη ρύθμιση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν γνωρίζουμε για την ώρα αν συμπεριλαμβάνονται τα πρόστιμα πέραν της αδείας. Όλα δείχνουν ότι δεν εμπίπτουν στο νόμο, ωστόσο είμαστε σε «επιφυλακή» έως ότου εκδοθεί σχετική εγκύκλιος, οπότε και θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

Πώς θα «πετύχω» απαλλαγή από πρόστιμα, προσαυξήσεις και τόκους;

Το ποσοστό απαλλαγής των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής καθορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 110 του ν. 4611/2019 (Α’ 73).

Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, μπορείτε να «πετύχετε» είτε συνολική απαλλαγή από πρόστιμα, προσαυξήσεις και τόκους είτε κατά ποσοστό ως εξής:

-           αν εξοφλήσετε εφάπαξ όλα τα χρέη σας, απαλλάσσεστε από πρόστιμα, προσαυξήσεις και τόκους κατά ποσοστό 100%,

-           αν εξοφλήσετε τα χρέη σας σε δύο (2) έως είκοσι τέσσερις (24) δόσεις, η απαλλαγή θα είναι κατά ποσοστό 80%,

-           αν οι οφειλές σας εξοφληθούν σε εικοσιπέντε (25) έως σαράντα οκτώ (48) δόσεις, η απαλλαγή θα είναι κατά ποσοστό 70%,

-           αν εξοφληθούν σε σαράντα εννέα (49) έως εβδομήντα δύο (72) δόσεις, η απαλλαγή θα είναι κατά ποσοστό 60%,

-           και τέλος, αν τα χρέη σας εξοφληθούν σε εβδομήντα τρεις (73) έως εκατό (100) δόσεις, η απαλλαγή θα είναι κατά ποσοστό 50%.

 

Ποιοι είναι δικαιούχοι της ρύθμισης;

Δικαιούχοι υπαγωγής στη ρύθμιση είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία και που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών. Τα περίπτερα εντάσσονται στη ρύθμιση με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 18440/2021 - ΦΕΚ 961/Β/11-3-2021.

 

Μπορώ να υπαχθώ στη νέα ρύθμιση, αν βρίσκομαι παράλληλα σε προηγούμενη την οποία και τηρώ;

Η απάντηση είναι ναι. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και χρέη που έχουν «μπει» σε προηγούμενη ρύθμιση ή ρυθμίσεις. Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, θα πρέπει να προσέξετε πολύ και να υπολογίσετε αν σας συμφέρει να μεταφέρετε όλα τα χρέη σας στη νέα ρύθμιση ή όχι, κάνοντας σύγκριση των ευεργετημάτων που προσφέρει η μία και η άλλη. Επομένως, σε περίπτωση που η προηγούμενη ρύθμιση στην οποία βρίσκεστε τώρα είναι πιο συμφέρουσα, την αφήνετε ως έχει και εντάσσεται στη νέα ρύθμιση μόνο τα χρέη που έχουν προκύψει μετά την ένταξή σας στην παλαιά. Αν πάλι διαπιστώσετε ότι η νέα ρύθμιση σας συμφέρει περισσότερο, μπορείτε να μεταφέρετε σε αυτή το σύνολο των χρεών σας.

Ποιες οφειλές μπορούν να υπαχθούν;

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ΟΛΕΣ οι οφειλές σας, ακόμη - ΕΦΟΣΟΝ ΘΕΛΕΤΕ - και εκείνες για τις οποίες έχετε προσφύγει είτε στο Δήμο είτε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αποσύρετε την προσφυγή σας.

Μπορείτε να υπαχθείτε στη ρύθμιση είτε έχετε συμβιβαστεί στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών του Δήμου είτε όχι και ανεξαρτήτως αν υπήρξε επικύρωση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε περίπτωση προσφυγής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, είτε έχετε συμβιβαστεί είτε όχι, θα πρέπει να επισκεφθείτε τη γραμματεία του δικαστηρίου, να πάρετε βεβαίωση η οποία θα αναφέρει ότι παραιτείστε της προσφυγής και να την καταθέσετε στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα που απαιτούνται για ένταξη στη ρύθμιση.

Στη ρύθμιση υπάγονται και οφειλές που κατά το παρελθόν είχαν υπαχθεί σε άλλη ρύθμιση και η οποία διακόπηκε για οποιονδήποτε λόγο.

Μέχρι πότε μπορώ να υποβάλω αίτηση και ποιος είναι ο τρόπος;

Σύμφωνα με το Άρθρο 36 του νόμου 4807/2021, η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά το αργότερο έως την 31η.10.2021, ενώ με βάση τον προηγούμενο νόμο (ν. 4764/2020) η προθεσμία έληγε την 30η.6.2021.

Επειδή η ειδική εφαρμογή στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) δεν είναι ακόμα έτοιμη να δεχτεί τις αιτήσεις, μέχρι αυτό να συμβεί, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση απευθείας προς τον οικείο δήμο (είτε μέσω του δικτυακού τόπου του δήμου, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) είτε μέσω ειδικής εφαρμογής του δήμου, αν διαθέτει).

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων μπορεί να παραταθεί έως και έξι μήνες, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), δηλαδή για έξι μήνες μετά τις 31/10/21.

Πόσα χρήματα πρέπει να δίνω το μήνα;

Οι δόσεις που πρέπει να δίνετε είναι μηνιαίες και ισόποσες, ενώ κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ για ατομικές επιχειρήσεις και 50 ευρώ για εταιρείες. Την πρώτη δόση πρέπει να την πληρώσετε εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα που θα υποβάλετε την αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση, διαφορετικά η αίτηση θα ακυρωθεί. Οι επόμενες δόσεις θα πρέπει να πληρώνονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Τι θα συμβεί αν, ενώ είμαι στη ρύθμιση, εξοφλήσω εφάπαξ τα χρέη μου;

Εφόσον είστε ενταγμένος στη ρύθμιση και προκύψει οικονομική δυνατότητα, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να πληρώσετε ολόκληρο το υπόλοιπο ποσό των χρεών σας, κερδίζοντας έτσι - κατά ποσοστό - περαιτέρω απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις από την αρχική που είχε προκύψει, με βάση τις δόσεις που υπολείπονται.

Τι θα συμβεί αν καθυστερήσω να πληρώσω μια δόση;

Αν καθυστερήσετε να πληρώσετε μία δόση θα επιβαρυνθείτε με τόκο 2% επί του ποσού της δόσης, από την επομένη της ημέρας που αυτή έπρεπε να καταβληθεί. Πρόκειται για ένα εύλογο και χαμηλό ποσοστό σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο του 2019 όπου ο τόκος υπερημερίας ήταν 5%.

Πότε χάνω τη ρύθμιση;

Θα χάσετε τη ρύθμιση αν δεν πληρώσετε τρείς (3) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις, αν καθυστερήσετε την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών και αν διαπιστωθεί ότι υποβάλατε αναληθή στοιχεία, προκειμένου να ενταχθείτε σε αυτή.

Αναστέλλονται τα δυσμενή μέτρα εις βάρος μου αν υπαχθώ στη ρύθμιση;

Ναι, τα δυσμενή μέτρα εις βάρος σας αναστέλλονται εφόσον υπαχθείτε στη ρύθμιση, είτε αφορούν σε στέρηση φορολογικής είτε δημοτικής ενημερότητας.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ

Αν ο Δήμος έχει δώσει εντολή προς τη Δ.Ο.Υ. σας και δεν μπορείτε να λάβετε φορολογική ενημερότητα, μπορείτε να άρετε τη δέσμευση αν καταβάλετε το 5% της οφειλής για συνολικά χρέη μέχρι 5.000 ευρώ, το 10% της ρυθμιζόμενης οφειλής για χρέη από 5.000,01 μέχρι 10.000 ευρώ και το 20% της ρυθμιζόμενης οφειλής για χρέη από 10.000,01 ευρώ και πάνω.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν καθυστερήσετε έστω και μία δόση, ο Δήμος μπορεί να δώσει εντολή για επαναδέσμευση της φορολογικής σας ενημερότητας.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΠΙ ΚΙΝΗΤΩΝ ‘Η ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Σε περίπτωση που σας έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα επί κινητών ή ακινήτων, αυτά αναστέλλονται άμεσα, με την καταβολή της πρώτης δόσης.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΙΤΩΝ

Αν υπάρχει εντολή κατάσχεσης στα χέρια τρίτων (που συνήθως είναι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών) μπορείτε να άρετε την εντολή αυτή αν εξοφλήσετε το 25% της συνολικής οφειλής που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν για οποιονδήποτε λόγο βρεθείτε εκτός ρύθμισης, τα μέτρα που υπήρχαν σε βάρος σας και έχουν ανασταλεί επανέρχονται και συνεχίζονται.

Σημείωση: Τα παραπάνω ποσοστά της οφειλής (5%, 10%, 20%, 25%) - που αφορούν είτε στην άρση της δέσμευσης για φορολογική ενημερότητα είτε στην άρση της εντολής κατάσχεσης στα χέρια τρίτων – μπορείτε είτε να τα εξοφλήσετε εφάπαξ είτε να τα «φτάσετε» κάποια στιγμή καταβάλλοντας τις μηνιαίες δόσεις σας. Θεωρούμε, πάντως, πως εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα καταβάλετε εφάπαξ, ώστε να αρθούν άμεσα τα δυσμενή μέτρα εις βάρος σας. Άλλωστε, με το ποσό που θα δώσετε θα εξοφλούνται στην ουσία οι επόμενες δόσεις. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι το χρέος σας είναι 10.000 ευρώ και το έχετε ρυθμίσει για 100 δόσεις, με μηνιαία δόση τα 100 ευρώ. Αν θέλετε να αρθεί η εντολή κατάσχεσης από τις τράπεζες, θα πρέπει να πληρώσετε «μαζεμένο» το 25% του συνολικού χρέους, δηλαδή 2.500 ευρώ. Έτσι, θα έχετε καλύψει ουσιαστικά και τις επόμενες 25 μηνιαίες δόσεις. Άρα, θα πρέπει να πληρώσετε την επόμενη δόση των 100 ευρώ μετά από 25 ολόκληρους μήνες.

Αναλυτικότερα, οι τελικές διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου έχουν ως εξής:

Άρθρο 35 Νόμου 4807/2021

Έκτακτη ρύθμιση οφειλών προς Ο.Τ.Α. α’ βαθμού - Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 165 του ν. 4764/2020

  1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 165 του ν. 4764/2020 (Α’ 256), σχετικά με τις οφειλές προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, τροποποιείται ως προς τον χρόνο βεβαίωσης αυτών, το τρίτο εδάφιο της ίδιας παραγράφου τροποποιείται αναφορικά με τον χρόνο έκδοσης της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών και το άρθρο 165 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 165

Έκτακτη ρύθμιση οφειλών προς Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού Πεδίο εφαρμογής

  1. Οφειλές από οποιαδήποτε αιτία, προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, που έχουν βεβαιωθεί ή πρόκειται να βεβαιωθούν από 15.2.2020 μέχρι 30.6.2021, όπως και οφειλών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών ρυθμίσεων, από 15.2.2020 έως τη δημοσίευση του παρόντος, ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού του προσώπου, μπορεί να ρυθμίζονται και η καταβολή τους να πραγματοποιείται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους. Το ποσοστό απαλλαγής των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής καθορίζεται στις περ. α’ έως ε’ της παρ. 1 του άρθρου 110 του ν. 4611/2019 (Α’ 73). Δικαιούχοι υπαγωγής στην ανωτέρω ρύθμιση είναι τα φυσικά πρόσωπα και όσα νομικά πρόσωπα έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται έως την 31η.3.2021, καθορίζονται οι κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας των δικαιούμενων της ρύθμισης νομικών προσώπων και τα κριτήρια υπαγωγής των φυσικών προσώπων.
  1. Στη ρύθμιση της παρ. 1 μπορεί, επίσης, να υπάγονται και οφειλές, που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης:

α) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου,

β) έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών,

γ) δεν έχουν βεβαιωθεί, επειδή εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιονδήποτε βαθμό, εφόσον, στην τελευταία περίπτωση, ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα. Αν με το ένδικο βοήθημα είχε υποβληθεί και αίτημα συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, η ανωτέρω παραίτηση καταλαμβάνει και το αίτημα αυτό.

Στην αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση επισυνάπτεται βεβαίωση της γραμματείας του δικαστηρίου, όπου εκκρεμούσε η υπόθεση, ότι έχει υποβληθεί παραίτηση.

  1. Στη ρύθμιση της παρ. 1 μπορεί, επίσης να υπάγονται και οφειλές που κατά το παρελθόν είχαν υπαχθεί σε άλλο καθεστώς ρύθμισης και αυτή διακόπηκε για οποιονδήποτε λόγο.
  1. Από τη ρύθμιση της παρ. 1 εξαιρούνται μόνο οι οφειλές που προέκυψαν από διαφορές ως προς την επιφάνεια ενός ακινήτου ή τη χρήση αυτού, κατά το άρθρο 51 του ν. 4647/2019 (Α’ 204), για τις οποίες εφαρμόζονται τα ειδικώς οριζόμενα στο εν λόγω άρθρο.».

Άρθρο 36 Νόμου 4807/2021

Προθεσμία και τρόπος υποβολής αίτησης ρύθμισης οφειλών προς Ο.Τ.Α. α’ βαθμού - Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 166 του ν. 4764/2020

Η περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 166 του ν. 4764/2020 (Α’ 256) τροποποιείται αναφορικά με την προθεσμία, προστίθεται μεταβατική διάταξη ως προς τον τρόπο υποβολής της αίτησης ρύθμισης οφειλών προς τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και το άρθρο 166 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 166

Προθεσμία και τρόπος υποβολής αίτησης ρύθμισης οφειλών προς Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού

  1. α) Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή του στη ρύθμιση του άρθρου 165 υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ) του άρθρου 22 του ν. 4727/2020 (Α’ 184) από 1η.3.2021 έως την 31η.10.2021 το αργότερο. Κατά το χρονικό διάστημα μέχρις ότου τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ειδική εφαρμογή στην ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, η αίτηση του οφειλέτη μπορεί να υποβάλλεται απευθείας προς τον οικείο δήμο είτε μέσω του δικτυακού τόπου του δήμου είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) είτε μέσω ειδικής εφαρμογής του δήμου. Η προθεσμία του πρώτου εδαφίου δύναται να παραταθεί έως επιπλέον έξι (6) μήνες, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

β) Εξαιρούνται από την υποχρεωτική υποβολή δηλώσεων στην ψηφιακή πλατφόρμα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου των δήμων πλην των ΔΕΥΑ.

  1. Στη Διεύθυνση Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών δημιουργείται μηχανισμός παρακολούθησης της υλοποίησης και των αποτελεσμάτων της ρύθμισης, ο οποίος τροφοδοτείται με στοιχεία που αποστέλλονται στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου από τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών. Το περιεχόμενο των στοιχείων, η διαδικασία και ο χρόνος υποβολής τους, η αρμόδια οργανική μονάδα για τη συλλογή και διαχείρισή τους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της ΚΕΔΕ. Η ΚΕΔΕ έχει πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία του μηχανισμού».

Δείτε ΕΔΩ το νόμο 4764/2020 (οι διατάξεις της ρύθμισης οφειλών προς τους ΟΤΑ από το άρθρο 165 έως το Άρθρο 172)

 

Προς παράταση δύο ετών οι μισθώσεις περιπτέρων

Το δρόμο για παράταση δύο ετών σε όλες τις μισθώσεις περιπτέρων από Δήμους, που ήταν σε ισχύ την 1.1.2021, ανοίγει η ψήφιση του νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών» (NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4807 - ΦΕΚ Α 96/11.6.2021).

Πιο συγκεκριμένα, το Άρθρο 37 του παραπάνω νομοσχεδίου αναφέρει ότι «με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων για τις μισθώσεις τουριστικών καταλυμάτων, λοιπές μισθώσεις δημοτικών ακινήτων στα οποία στεγάζονται επιχειρήσεις με εκμισθωτή δήμο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου αυτού ή επιχειρήσεις Ο.Τ.Α. του άρθρου 252 του ν. 3463/2006 (Α’ 114) που έχουν συσταθεί αποκλειστικά από Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, οι οποίες δεν έχουν λήξει στις 11.6.2021 ή έληγαν από 1.1.2021 έως και τις 11.6.2021, παρατείνονται για δύο (2) επιπλέον έτη από τον χρόνο λήξης τους κατόπιν μονομερούς δήλωσης του μισθωτή, η οποία υποβάλλεται αποκλειστικά έως τις 11.1.2022. Ο καθορισμός του μισθώματος του χρόνου παράτασης της μίσθωσης κατά το πρώτο εδάφιο γίνεται από την Επιτροπή της παρ. 5 του άρθρου 186 του ν. 3463/2006 και από το οικείο διοικητικό συμβούλιο για τα νομικά πρόσωπα».

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά τη συνάντηση που είχαν την 1η Ιουνίου 2021 οι Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., Γιώργος Καββαθάς, μέλος της Δ.Ε. του Ε.Ε.Α. και Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Θοδωρής Μάλλιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτερούχων και Στάθης Σταματελόπουλος, Νομικός Συνεργάτης του Ε.Ε.Α με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα και τον γενικό γραμματέα Εσωτερικών & Οργάνωσης του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, με τους συμμετέχοντες εκ μέρους της κυβέρνησης να έχουν ευήκοντα ώτα και μεγάλη κατανόηση στα θέματα που τους θέσαμε και αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στον κλάδο μας.

Ωστόσο, και παρά την επιμονή μας κατά την προαναφερθείσα συνάντηση για συγκεκριμένες αναφορές και διατυπώσεις, ο νόμος που ψηφίστηκε τελικά δεν είναι ξεκάθαρος, με αποτέλεσμα - για την ώρα - να πρέπει να περιμένουμε σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο που θα βάζει μια τάξη στα ζητήματα που δημιουργούνται.

Το σημαντικότερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην παράγραφο 2 του νόμου αναφέρεται μεν ότι «η παράταση εφαρμόζεται αναλόγως και για μισθώσεις εντός κοινόχρηστων χώρων που ανήκουν στους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού», χωρίς ωστόσο - και παρά την επιμονή μας - να περιγράφεται ότι σε αυτούς νοούνται ΚΑΙ τα περίπτερα, γεγονός που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα σε συναδέλφους, καθώς ο εκάστοτε Δήμος μπορεί να ερμηνεύσει το νόμο κατά το δοκούν.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η διατύπωση που έχει να κάνει με το ποιους αφορά η εν λόγω παράταση. Η αναφορά «όσες μισθώσεις δεν έχουν λήξει στις 11.6.2021 ή έληγαν από 1.1.2021 έως και τις 11.6.2021» είναι τόσο ασαφής που όσο και να το παλέψαμε δεν κατορθώσαμε να βγάλουμε άκρη για το τι… εννοεί ο νομοθέτης.

Ο «Περιπτερούχος» επικοινώνησε με το υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας μια ξεκάθαρη διευκρίνιση για αυτά τα τόσο σημαντικό ζητήματα, ωστόσο, για την ώρα, φαίνεται πως δεν υπάρχει απάντηση. Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου παραδέχτηκε πως «υπάρχει κενό στο νόμο και για το λόγο αυτό θα χρειαστεί η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου το αμέσως επόμενο διάστημα». Σε κάθε περίπτωση, η Ομοσπονδία μας από την πλευρά της θα πιέσει προς πάσα κατεύθυνση ώστε να συμπεριληφθούν στην παράταση των δύο ετών όλα τα περίπτερα που έχουν σύμβαση με Δήμο, όπως άλλωστε είχε ζητήσει εξαρχής από την κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που έχετε μισθωτήριο με Δήμο το οποίο έληξε και ο Δήμος σας ζητά να «βγείτε» από το περίπτερο, ζητήστε λίγο χρόνο από τους αρμοδίους, παρουσιάζοντάς τους τον παραπάνω νόμο, έως ότου υπάρξει τελική λύση στο ζήτημα, ευελπιστούμε πολύ σύντομα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η παράταση αφορά ΜΟΝΟ στα περίπτερα που νοικιάζουν οι Δήμοι και όχι σε αυτά που εκμεταλλεύονται ανάπηροι. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα περίπτερα που ανήκουν σε Δήμους υπολογίζονται αυτή τη στιγμή σε πάνω από τα μισά γεγονός που καθιστά τις οριστικές απαντήσεις που αφορούν στην παράταση της μίσθωσης εξαιρετικά σημαντικές για χιλιάδες συναδέλφους.

Δείτε ΕΔΩ το νόμο 4807/2021 (οι διατάξεις της παράτασης μισθώσεων στο Άρθρο 37)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Τελευταίο Τεύχος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Banner - 1
Banner - 2

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ