Τρίτη, 11 Μαϊος 2021

Δωρεάν rapid test από το Ε.Ε.Α. - Δικαιούχοι επαγγελματίες, εργαζόμενοι και μέλη των οικογενειών τους

Periptera Τρίτη, 11/05/2021
785 0

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ξεκίνησε από τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 πρόγραμμα διεξαγωγής rapid test σε όλες τις επιχειρήσεις του νομού Αττικής, τόσο των ιδίων (επιχειρηματιών - ελεύθερων επαγγελματιών) όλων των κλάδων, καθώς και των εργαζομένων τους και των μελών των οικογενειών τους.

Η διαδικασία είναι απλή: καθένας από τους παραπάνω που αναφέραμε που θέλει να κάνει rapid test μπαίνει στην ιστοσελίδα του Ε.Ε.Α. (www.eea.gr) όπου υπάρχει ειδική πλατφόρμα στην οποία δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει ένα από τα τέσσερα σημεία της Αττικής όπου υπάρχουν οι κινητές μονάδες στις οποίες παρευρίσκονται ιατροί, νοσηλευτές και ψυχολόγοι του Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στο συγκεκριμένο αντικείμενο της επιδημιολογικής έρευνας, ενώ τις γραμματείες στα τέσσερα σημεία της Αττικής ενισχύουν και εργαζόμενοι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Η διαδικασία προβλέπει καταρχήν τη λήψη rapidtest και ακολούθως - σε περίπτωση θετικότητας - την ειδική λήψη μοριακού τεστ (PCR).

Oι διευθύνσεις των Αντιπεριφερειών όπου πραγματοποιούνται οι δειγματοληψίες με rapidtest ανίχνευσης κορονοϊού είναι οι ακόλουθες:

  • Κεντρικός Τομέας: Δ/νση Δημόσιας Υγείας, Λ. Αλεξάνδρας 196, Αθήνα
  • Βόρειος Τομέας: Λ. Κηφισίας 20 και Γκύζη, Μαρούσι, είσοδος από Γκύζη, 5ος Όροφος
  • Νότιος Τομέας: Φαληρικός Όρμος στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλοίσβου, Λεωφόρος Ποσειδώνος
  • Δυτικός Τομέας: Τρώων 1 και Χαλκίδος, Περιστέρι.

Οι ενδιαφερόμενοι για τη διενέργεια του test θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα που βρίσκεται στο site του ΕΕΑ, ενώ κατά την προσέλευση τους σε ένα από τα τέσσερα σημεία που έχει ορίσει η Περιφέρεια θα πρέπει να επιδείξουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο ταυτοποίησης.Τα ραντεβού ορίζονται ανά ώρα.

Αν μόλις συμπληρώσετε τη φόρμα δείτε στην οθόνη το μήνυμα «η απάντησή σας καταγράφηκε» σημαίνει ότι το ραντεβού σας έγινε δεκτό. Παράλληλα, θα λάβετε επιβεβαιωτικό e-mail από το Ε.Ε.Α. πριν τη διενέργεια του τεστ.

Κλείστε ραντεβού για δωρεάν rapid test συμπληρώνοντας τη φόρμα ΕΔΩ

Selftest: Πώς γίνεται η δήλωση στην πλατφόρμα self-testing.gov

Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους που εμπίπτουν στην σχετική ΚΥΑ Β’ 1588/18.4.2021 (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών), θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (selftest), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί ποιες ημέρες της εβδομάδας θα πρέπει να διεξάγονται τα δύο τεστ, πράγμα που σημαίνει ότι είναι στην ευχέρεια του εργαζόμενου να επιλέξει.

Η προμήθεια των selftest γίνεται ως εξής: το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη, ενώ το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Τα αποτελέσματα και των δυο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ", με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου "Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST".

Την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου 2021 τα αρμόδια για την εφαρμογή της προαναφερθείσας ΚΥΑ ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν κάποιος εργαζόμενος επιλέξει να κάνει δωρεάν rapid test μέσω της πλατφόρμας του Ε.Ε.Α.που αναφέραμε παραπάνω εννοείται πώς δεν χρειάζεται να προμηθευτεί self test από το φαρμακείο. Ωστόσο, οφείλει να δηλώσει σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα στο Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ".

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται το τεστ

Το self-test διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, πριν την προσέλευση του εργαζομένου στο χώρο εργασίας του.

Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του selft test. Στις περιπτώσεις αυτές ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του. Σε κάθε περίπτωση ο εργοδότης υποχρεούται να ενημερώνει τους εργαζομένους του, με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες μη εκτέλεσής τους.

Τα πρόστιμα

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό selftest (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Θυμίζουμε ότι την εβδομάδα 10-16 Μαΐου 2021 δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα από το ΣΕΠΕ.

Πώς και πού δηλώνει το αποτέλεσμα

Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, ως εξής:

Οι εργαζόμενοι μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος selftest για εργαζόμενο» και μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Τελευταίο Τεύχος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Banner - 1
Banner - 2

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ