Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020

Ανοιχτά τα περίπτερα σε 24ωρη βάση με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ!

Periptera Τρίτη, 13/10/2020
1276 0

 

Μετά από πολλές και αγωνιώδεις προσπάθειες της Ομοσπονδίας μας επί 20 ημέρες και τις οποίες οι περισσότεροι γνωρίζετε από τα Μ.Μ.Ε., μετά την πρωτοφανή υποστήριξη την οποία μας παρείχαν και την πίεση που ασκήθηκε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο προς τα κέντρα αποφάσεων, επανήλθαμε σχετικά στη λογική!

                Από σήμερα 13 Οκτωβρίου και μέχρι νεωτέρας, τα περίπτερα πέραν του ότι πλέον εντάσσονται στην κατηγορία του λιανεμπορίου, το σημαντικότερο είναι ότι μετά από ειδική πρόβλεψη που υπήρξε για τον κλάδο μας στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε ξημερώματα Τρίτης, καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας μας για το επόμενο διάστημα, το οποίο δεν προσδιορίζεται προς το παρόν και πιθανόν θα ισχύσει για όσο διαρκεί η πανδημία.

                Κατ’ αρχήν, αυτό το οποίο θα πρέπει να έχει υπόψιν του ο κάθε συνάδελφος από τώρα και στο εξής είναι να βλέπει, αν είναι δυνατόν, σε καθημερινή βάση τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας και ειδικά της περιφερειακής ενότητας που βρίσκεται το περίπτερο του και να προσέχει το επιδημιολογικό επίπεδο που ισχύει κάθε φορά για την περιοχή του ώστε να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να μη βρεθεί αντιμέτωπος με τις βαριές κυρώσεις που προβλέπονται. Τα επιδημιολογικά επίπεδα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες και χρώματα ως εξής:

  1. Στο χαμηλό επίπεδο με πράσινο χρώμα.
  2. Μέτριο με κίτρινο.
  3. Υψηλό με πορτοκαλί.
  4. Πολύ υψηλό με κόκκινο.

Πλέον, όσα περίπτερα το επιθυμούν, θα μπορούν να μένουν ανοικτά όλο το 24ωρο. Όπως θα δείτε και στον πίνακα που ακολουθεί και μας αφορά, υπάρχει κλιμακούμενη χρονικά απαγόρευση πώλησης αλκοολούχων ποτών για όποιον βρίσκεται σε πράσινη περιοχή από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, για κίτρινη από τις 12.30 έως τις 5 π.μ. και για πορτοκαλί από τις 12 το βράδυ έως τις 5 π.μ. Για να μην υπάρξει ανησυχία γι’ αυτό που φαίνεται στο κόκκινο χρώμα για αναστολή λειτουργίας, δηλαδή πλήρες κλείσιμο ή lockdown, όπως είναι ο όρος στα αγγλικά, επισημαίνουμε ότι δεν αφορά τα περίπτερα, αλλά όλο το υπόλοιπο λιανεμπόριο. Αυτό δεν είναι δική μας αυθαίρετη ερμηνεία, αλλά προκύπτει από ρητή και κατηγορηματική διαβεβαίωση του Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη μετά από σημερινή επικοινωνία μαζί του. Μας τόνισε, επίσης, ότι σε περίπτωση που κλείσει το λιανεμπόριο, που είναι το νούμερο 24 στο σχετικό πίνακα, θα μας πάει στο νούμερο 22 καταστήματα τροφίμων, ώστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε απρόσκοπτα.

                Ο κάθε συνάδελφος θα πρέπει να βρει τους σωστούς  πρακτικούς τρόπους να αποκλείσει κάθε επαφή και πρόσβαση σε αλκοολούχα ποτά για τον πελάτη τις επίμαχες ώρες. Ακόμα και την οπτική. Ο πειρασμός είναι μεγάλος όμως και οι κυρώσεις βαρύτατες. Στη συνέχεια, παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από τον πίνακα με τις κυρώσεις για να γνωρίζετε το τι περιμένει όποιον παραβιάσει την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ. Την πρώτη φορά 5.000 ευρώ πρόστιμο και 3 ημέρες κλείσιμο και στη δεύτερη, παράβαση 20 ημέρες κλείσιμο. Σίγουρα, δεν αξίζει το ρίσκο. Ένας λόγος παραπάνω για να μην υποπέσουμε σ’ αυτό το μεγάλο και καταδικαστικό για πολλούς λάθος είναι και το καλό παράδειγμα που πρέπει να βγάλουμε προς τα έξω. Δημόσιες και κρατικές αρχές, αλλά και κοινωνία.

                Υπενθυμίζουμε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική γι’ αυτόν που εργάζεται στο περίπτερο και όχι για τον πελάτη. Το πρόστιμο είναι 150 ευρώ για όποιον δεν τη φοράει και μάλιστα σωστά.

                Τέλος, είμαστε υποχρεωμένοι να ευχαριστήσουμε όποιον με οποιονδήποτε τρόπο βοήθησε στο να έρθει αυτό το αποτέλεσμα που, αν μη τι άλλο, απαλύνει αρκετά τις επιπτώσεις από την προηγούμενη απόφαση, που μας προκάλεσε όπως καλά γνωρίζετε ποικίλα προβλήματα. Να εξάρουμε, επίσης, την τεράστια συμβολή που αυτήν τη φορά είχαν τα Μ.Μ.Ε. στην επίτευξη του σκοπού μας. Όπως τα αφορίζουμε και τα  αναθεματίζουμε όταν στα δύσκολα μας αγνοούν, έτσι όταν μας συνδράμουν ενεργά, όπως τώρα, θα πρέπει να το αναγνωρίζουμε δημόσια.

Πατήστε παρακάτω για να δείτε τους πίνακες: 

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

ΚΥΡΩΣΕΙΣ (Τα περίπτερα αφορά το 10)

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Τελευταίο Τεύχος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Banner - 1
Banner - 2

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ