Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2020

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, κ. ΑΔΩΝΙ - ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Periptera Σάββατο, 03/10/2020
531 0

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων απέστειλε επιστολή προς τον Yπουργό Ανάπτυξης και Επενδυσεων, Άδωνι - Σπυρίδων Γεωργιάδη, σχετικά με το μέτρο κλεισίματος των περιπτέρων.

 

Διαβάστε παρακάτω:

 

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΑΔΩΝΙ – ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗ

 

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Εξ αρχής θέλουμε να εκφράσουμε την ιερή αγανάκτησή μας για την πρόσφατη απόφασή σας ως κυβέρνηση, με αφορμή την έξαρση της πανδημίας COVID 19, στην Αττική και κάποιες ακόμη περιοχές της χώρας, να κλείνουν τα περίπτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Κατά τη γνώμη μας, η απόφαση αυτή είναι εντελώς αναιτιολόγητη, υπερβολική και άδικη για τον κλάδο. Η επίσημη θέση σας είναι ότι πάρθηκε για να περιορίσει το συνωστισμό σε πλατείες και πάρκα, κυρίως από τη νεολαία, δικαιολογώντας την περαιτέρω ότι τα περίπτερα, πουλώντας αλκοολούχα ποτά μετά τις 12 το βράδυ, συμβάλλουν στο να επιτείνεται το πρόβλημα της εξάπλωσης του ιού.

Σχεδόν το σύνολο των συμπολιτών μας και όχι μόνο των θιγόμενων συναδέλφων, συμπεριλαμβανομένων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη συντριπτική τους πλειοψηφία, μείναμε κατάπληκτοι. Όσο κι αν προσπαθούμε να αποστασιοποιηθούμε και να δούμε ψύχραιμα την κατάσταση που δημιουργήθηκε, είναι αδύνατο να βρούμε ίχνος λογικής σε όσα μας προέκυψαν.

Πολύ φοβόμαστε ότι έχουμε μπει σε έναν παραλογισμό του «πονάει κεφάλι, κόβουμε κεφάλι», επικαλούμενοι, από την πλευρά σας, άλλοτε φανερά και άλλοτε κεκαλυμμένα, την αδυναμία των μηχανισμών του Κράτους να ελέγξουν την εφαρμογή των μέτρων που κάθε φορά αποφασίζονται. Ταυτόχρονα, αναρωτιόμαστε δεν είναι ικανά ούτε τα βαριά πρόστιμα που προβλέπονται για να αποτρέψουν την πώληση αλκοόλ προτού καταλήξετε στο βάρβαρο μέτρο του υποχρεωτικού κλεισίματος των μικρών, πλην πολύτιμων για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών, μικροκαταστημάτων μας; Κι αν είναι έτσι, γιατί δεν αυξάνετε τα πρόστιμα σε τέτοιο βαθμό ώστε αυτά να γίνουν πλήρως αποτρεπτικά; Κι ακόμη περισσότερο, από τη στιγμή που take away και delivery λειτουργούν κανονικά με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τις 12 και αυστηρότατες ποινές για τους παραβάτες, γιατί δεν θα μπορούσαμε να ενταχθούμε σ’ αυτήν την κατηγορία; Άλλωστε, ουσιαστικά, take away κάνουμε.

Πώς να δεχθεί οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα; Ποιος θα μπορούσε να σκεφθεί λογικά ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψετε, κυρίως τους νέους, να μαζευτούν σε κάποιους δημόσιους χώρους για να περάσουν ευχάριστα το χρόνο τους, χωρίς πράγματι να τηρούνται τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού; Η απλή λογική λέει ότι από τη στιγμή που οι άνθρωποι δεν πείθονται για κάτι τόσο σοβαρό, πρέπει να αναζητήσετε κάπου αλλού το πρόβλημα και ακόμη περισσότερο τη λύση του. Ως τότε, οι νέοι θα βρίσκουν ακόμη πιο απλούς τρόπους για να συνεχίσουν ακάθεκτοι.

Μιας και φαίνεται να μη γνωρίζετε αυτούς τους τρόπους - γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η αδιανόητη απόφασή σας, αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένους: Να προμηθεύονται αρκετά είδη που θέλουν να καταναλώσουν λίγο πριν τις 12 και το κλείσιμο των «αμαρτωλών καταστημάτων». Να τα κουβαλούν σε κάθε είδους φορητούς συντηρητές - ψυγεία και να τα απολαμβάνουν όποια ώρα επιθυμούν. Σας ενημερώνουμε ότι αυτό γίνεται εδώ και καιρό από όλο και περισσότερους και για λόγους οικονομίας. Αντιλαμβάνεστε ποιος ωφελείται απ’ αυτό, και πάντως όχι τα μικρά μαγαζιά.

Στις πλείστες των περιπτώσεων, τα παιδιά βγαίνουν στη γειτονιά τους κοντά στο σπίτι τους. Έτσι οργανώνονται έγκαιρα και έχοντας εύκολη και γρήγορα πρόσβαση σε αυτό, καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες τους. Λύσεις υπάρχουν και θα τις βρουν. Είναι θέμα λίγου χρόνου και προσαρμογής. Προσθέστε και τη φυσική αντίδραση και αμφισβήτηση που έχει η ηλικία. Και το πιο σοβαρό, τη χαμένη αξιοπιστία της Πολιτείας και των επιστημόνων. Αντιφάσεις, πισωγυρίσματα, εξαιρέσεις από μέτρα, έλλειψη επαρκούς αιτιολόγησης για τη λήψη τους, ανεξήγητη καθυστέρηση για άλλα και πολλά ακόμη. Χαρακτηριστικά, η υπόθεση της μάσκας, της εκκλησίας, των σχολείων, της πληρότητας πλοίων, αεροπλάνων και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και «ουκ έστι αριθμός». Άδικες αποφάσεις όπως το κλείσιμο της εστίασης στις 12 το βράδυ χωρίς πειστικές εξηγήσεις και αποκορύφωμα την τωρινή σας απόφαση για τα περίπτερα.

Αν δεν ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το Κράτος το συντομότερο, το στοίχημα θα χαθεί και τότε ένας Θεός ξέρει τι μας περιμένει. Τη μία θα κυνηγάτε σκιές, την άλλη μάγισσες και στο τέλος θα καταλήγετε «κυνηγοί κεφαλών», όπως στην περίπτωσή μας. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι αν μια διοικητική απόφαση δεν διακρίνεται από αναλογικότητα και δικαιοσύνη είναι καταδικασμένη εξ υπαρχής στη συνείδηση των πολιτών να αποτύχει. Η πάνδημη καταδίκη και κατακραυγή που ήδη εισπράττετε για τα όσα αποφασίσατε για μας, χωρίς εμάς, αποδεικνύει πρώτον πόσο εύκολο είναι να εκτεθεί κάποιος όταν λείπει ο ελάχιστος δημοκρατικός διάλογοςκαι δεύτερον να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα επιδιώκει να επιλύσει. Από τα ανεξήγητα είναι το γεγονός ότι μας καταλάβατε εξ’ απήνης την Παρασκευή το βράδυ, όταν με την ανακοίνωση του μέτρου, μας δώσατε ελάχιστο χρόνο μερικών ωρών για να βρούμε τον τρόπο ώστε να κλείσουμε τα 24ωρα περίπτερα των οποίων οι προδιαγραφές κατασκευής δεν είναι για να κλείνουν ανά πάσα στιγμή. Όλα αυτά, μέσα στο Σαββατοκύριακο όπου χρειάζεται να βρούμε τεχνίτες, εταιρείες για τα καπάκια των ψυγείων, ακόμα και λουκέτα. Και πάνω από όλα ένα αξιοσέβαστο ποσό, το οποίο απαιτείται. Συνήθως στις προηγούμενες ανακοινώσεις μέτρων δίνατε εύλογο χρόνο στους επαγγελματίες να ετοιμασθούν και να προσαρμοσθούν. Σε εμάς, γιατί όχι;

Εάν επρόκειτο το υποχρεωτικό κλείσιμο των περιπτέρων να συμβάλλει στον περιορισμό συγκέντρωσης σημαντικού αριθμού ανθρώπων σε δημόσιους χώρουςκαι στη συνέχεια στη μείωση μετάδοσης της πανδημίας, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα ήμασταν πρόθυμοι να θυσιάσουμε όσα θα χρειάζονταν και να θυσιαστούμε. Και για να μιλήσουμε με τη γλώσσα των θυμόσοφων προγόνων μας, δανειζόμενοι μοναδικά ρητά και γνωμικά τους αν ήταν για καλό «ας πάει και το παλιάμπελο», αλλά όχι και να πάμε «σαν το σκυλί στ’ αμπέλι»! Πάντα με διάλογο, βάσιμα επιχειρήματα και πειθώ. Όμως πριν «πετεινός τρεις λαλήσει», η πραγματικότητα σας διέψευσε οικτρά. Οι άνθρωποι συνέχισαν κυρίως μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά και τις επόμενες ημέρες, την αγαπημένη τους συνήθεια σαν να μην συνέβηκε τίποτε, διαψεύδοντας με ηχηρό τρόπο τους ευσεβείς σας πόθους με την επιλογή που κάνατε. Γι’ αυτό και αφήσαμε να περάσει εύλογος χρόνος, ώστε να φανεί, όπως ήμασταν σίγουροι, το άσκοπο και αναποτελεσματικό της απόφασης σας έως ότου βγάλουμε την τωρινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας.

Και κάτι ακόμη… Σύμφωνα με αξιόπιστες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η εισήγηση για τη λήψη της επίμαχης απόφασης ήταν των καλών μας επιστημόνων που εδώ και καιρό έχουν αναλάβει το ρόλο του φύλακα - αγγέλου για όλους μας. Δυστυχώς, μέσα στο θέατρο του παραλόγου που ζούμε όλο αυτό το διάστημα, έχουμε γίνει θεατές του γνωστού παιχνιδιού πινγκ - πονγκ μεταξύ κυβερνώντων και επιστημόνων για το ποιος και πότε έχει την κύρια ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων και μέτρων. Ασφαλώς την τελική ευθύνη πρέπει να την έχει η εκάστοτε Κυβέρνηση, όμως εάν είναι αλήθεια ότι η επιστημονική ομάδα πρότεινε τη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου που μας αφορά, τότε πράγματι πρέπει όλοι μας να είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τους φύλακές μας. Το ρητό του αρχαίου Ρωμαίου ποιητή «ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες» είναι, όσο ποτέ, επίκαιρο!

Η οργή και η αγανάκτηση μας δεν έχει να κάνει απλά και μόνο με την οικονομική ζημιά που μας επιφέρει η διαμορφωμένη κατάσταση και η οποία για αρκετούς περιπτερούχους είναι ζωτικής σημασίας υπαρξιακού, θα λέγαμε, χαρακτήρα. Η δεκαετής οικονομική κρίση που προηγήθηκε και φυσικά συνεχίζεται, έστειλε στον «Καιάδα» περισσότερους από τους μισούς περιπτερούχους της χώρας. Από 11.000 που αριθμούσε ο κλάδος πριν το 2010, σήμερα μετά βίας φτάνει τους 5.200. Η παρούσα κρίση, η οποία φαίνεται ότι θα πάει αρκετά μακριά, έχει ήδη αρκετά θύματα. Ότι, επιπλέον, επιβαρύνει το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον μέσα στο οποίο παλεύουμε να επιβιώσουμε αποτελεί τη χαριστική βολή για τους επαγγελματίες, συμπαρασύροντας αυτονόητα και τους εργαζόμενους μας οι οποίοι δεν είναι και λίγοι. Εκτός λοιπόν από την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, η οποία μας κατατρώει καθημερινά, το χειρότερο που μας συνέβηκε μετά την ανακοίνωσή σας της περασμένης Παρασκευής, είναι η προσβολή που αισθανθήκαμε! Θίχθηκε η προσωπική και επαγγελματική μας αξιοπρέπεια, τσαλαπατήθηκε η νοημοσύνη μας. Ας έκανε κάποιος υπεύθυνος τον κόπο να βγει να δώσει κάποιες πειστικές εξηγήσεις. Επειδή αυτό δεν έγινε μέχρι στιγμής, αισθανόμαστε διπλά θιγμένοι και ριγμένοι. Κατακλυζόμαστε από έναν ωκεανό αρνητικών συναισθημάτων για όλους και άλλους τόσους λόγους απ’ αυτούς που ήδη έχουμε αναπτύξει. Οι ημέρες που μεσολάβησαν από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου απέδειξαν περίτρανα το μάταιο που οι πάντες ξέραμε μιας εξαρχής ότι έχει. Δυστυχώς, φαίνεται με τη χθεσινή παράταση στην οποία προχωρήσατε για τα ήδη ληφθέντα μέτρα για μία ακόμη εβδομάδα, να μην πήρατε το μήνυμα. Εκτός αν επίτηδες κωφεύετε για λόγους ισορροπιών στην αγορά και για να δικαιολογήσετε τα μέτρα που παίρνετε για άλλους κλάδους, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι «ξερά και χλωρά». Αν πράγματι ισχύει ένα τέτοιο σκεπτικό, αυτό είναι ακόμη χειρότερο για εμάς.

Κύριε Υπουργέ,

Θερμή παράκληση να μεταφέρετε, συνοπτικά προφανώς, όσα παραθέτουμε στην επιστολή μας στον Πρωθυπουργό, καθώς και στην υπεύθυνη επιστημονική ομάδα, ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν για τις μελλοντικές αποφάσεις.

Σας απευθύνουμε ύστατη έκκληση. Μην επιμένετε άλλο στην παράταση του παράλογου μέτρου εις βάρος μας. Έχετε τη δυνατότητα με νεότερη Υπουργική Απόφαση να εξαιρέσετε σαφώς τα περίπτερα. Συνυπολογίστε σ’ αυτήν το σπουδαίο ρόλο, την πολύτιμη συμβολή των περιπτέρων στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, τόσο διαχρονικά, όσο και στην πρώτη φάση της πανδημίας Μάρτιο και Απρίλιο κατά τον εγκλεισμό των συμπολιτών μας στα σπίτια τους. Αν δεν το πράξετε, θα είστε υπόλογοι στη συνείδησή σας, στους πολίτες, στην ιστορία.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μας δείξετε κατανόηση και θα μας δικαιολογήσετε τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιούμε, καθώς και το μακροσκελές της επιστολής.

Αναμένουμε με αγωνία.

                                                              Για το Δ.Σ.

                                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   

                              ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΛΛΙΟΣ               ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΛΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Τελευταίο Τεύχος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Banner - 1
Banner - 2

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ